tirsdag 28. februar 2012

"Ryggraden" i nøgne Ø´s produksjon!

Tappelinjen til Nøgne Ø kom på plass i bryggeriet i uke 39, 2011 men har tatt
utrolig mye tid å få montert, justert og innkjørt! Sigbjørn, Nøgne Ø´s Brewery Production Supervisor gir her en kort innføring i teknikken som nå danner selve "ryggraden" i produksjonen vår!

Maskinen ble levert av Moravek i Tsjekkia- type Ravecobloc 21/24/4. Det er et komplett anlegg med tapping, etikettering og pakking. Etikettmaskinen er levert av Ipro på Jessheim.
Kapasiteten er pr. dato opp mot 5300 flasker pr time, den gamle Meheen-fylleren lå på ca 1500 pr time.

Vår første tappelinje....
Flaskene kommer på pall og pallen blir satt inn i depalleteringsmaskinen. Den tar av pappen og skyver flaskene over på ett transportbånd som går til etikettmaskinen.
Her deler flaskene seg i to linjer for å få etikett med datostempel. Etter at etiketten er satt på samler flaskene seg på ei linje og blir tatt videre til selve tappemaskinen. Først treffer de rinseren. (flaskevaskeren)
Denne karusellen har plass til 21 flasker. Her blir flaskene snudd opp ned før de blir spylt innvendig med pereddiksyre, så vann før de renner av seg på siste 25% av runda.
Etter vask kommer de til filleren (selve tappemaskinen). Runda her begynner med at flaskene blir preevakuert for luft med vakum og flushet med CO2 to ganger før de blir mottrykksfylt med øl.


Thomas- Nøgne ø Bottling Line Operator

Neste stasjon er korkekarusellen. Denne karusellen har plass til 4 flasker av gangen.
Skjer det noe slik at en flaske ikke får kork stopper linja opp.
Vi har deretter en flaskeinspeksjonsmaskin fra britiske Mapex som tar ut underfylte flasker og evt manglende kork som korkemaskinen ikke har fanga opp.

Flaskene samler seg nå foran innpakkeren der de blir tatt opp, 12 om gangen, og putta i eske. Eska passerer gjennom limeren, der smeltelim på 150 grader blir påført, så lukkes eska helt igjen og ølet er klart for nytes etter litt ettergjæring på varmerommet. Det går en eske ut av maskinen hvert 8,5 sekund!

Hele linja driftes enkelt med 3 personer og omstilling til annen flasketype tar ca 30 minutter.


4 kommentarer:

 1. Bruke dokke forsatt same lim som før på etikettane? Dei er ikkje så enkle å få av flaskene, noko som plager meg som heimebryggar :)

  SvarSlett
 2. Ja, vi bruker de samme. Produksjonen vår krever selvklebende etiketter. Etiketter fra Nøgne Ø kan fjernes om du varmer de litt i ovnen først. Skirens fungerer også til å fjerne limet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott, skal prøve det neste gang :)

   Slett
  2. En veldig enkel måte å gjøre dette på er å koke opp vann i en vannkoker, helle kokende vann i flasken, 10 sek senere kan du enkelt dra av etiketten. Den enkleste måten å få av limet på er å bruke matolje og en eller annen form for skrubb, vanlig oppvasksvamp fungerer helt greit.

   Men klart, har du veldig mange flasker så er det tidkrevende.

   Slett